Opleiding preventieadviseur III

Start zelfzeker en correct dankzij Prevom!

De opleiding niveau III is de basisvorming voor elke nieuwe preventieadviseur.

Net zoals een stabiele fundering belangrijk is voor een gebouw, is een correcte startopleiding essentieel voor elke adviseur.

Leermethode

Aangepaste cursus

Er wordt gebruik gemaakt van een aangepaste cursus die zorgvuldig werd aangemaakt door onze ervaren docenten in samenwerking met het preventieteam.

Lesmomenten

Per module vindt er een lesmoment plaats waar een instructeur van Prevom de cursisten wegwijs maakt in het onderwerp, met veel aandacht voor vragen en interactie.

Leren in modules

De opleiding bestaat uit een tiental modules, gespreid over een vijftal contactmomenten.
Zo is het eenvoudig om het overzicht te behouden over de voortgang van de cursus.

Inhoud en structuur

De reglementering en overkoepelende structuur op vlak van veiligheids- en preventiewetgeving in België wordt toegelicht.
We overlopen de verschillende wetgevingen, hoe ze in elkaar passen, alsook het belang van de Codex en de vooropgestelde normen.

Een eerste introductie tot het framework van een wettelijk conform preventiebeleid.

We overlopen de verschillende onderdelen van het dynamisch risicobeheersingssysteem, de verplichte plannen (globaal preventieplan / jaaractieplan) en de bijhorende administratieve verplichtingen en vormvereisten.

Daarnaast leert de cursist alle belangrijke methodes, termen en andere overwegingen die nodig zijn om een diepgaande en correcte risicoanalyse uit te voeren.

We overlopen de verschillende brandrisico’s die een preventieadviseur kan tegenkomen in het veld, waarna we uitgebreid ingaan op de vorm en het belang van een sterk beleid inzake brandpreventie.

EHBO is een enorm belangrijk deel van een preventiebeleid – elke preventieadviseur doet hun best om ongevallen te voorkomen, maar een zorgvuldig EHBO-beleid is van kritiek belang om de impact van ongevallen op de werkvloer te minimaliseren.


Daarnaast bekijken we waar bijzondere werknemers (zoals stagiairs, jobstudenten, uitzendkrachten, …) wettelijk en praktisch passen in het kader van preventie.

Inzichten verwerven in de verschillende soorten arbeidsongevallen, hun oorzaak en de gevolgen is belangrijk voor een preventieadviseur.
Onze experts oriënteren de cursisten, en tonen heel wat praktische en concrete voorbeelden om een duidelijk beeld te kunnen vormen van de realiteit op de werkvloer in verschillende sectoren binnen België.

Preventie is niet beperkt tot het doen en laten van arbeiders die rechtstreeks in contact komen met risicohoudende apparatuur, agentia en handelingen.

We gaan verder in op de subtielere concepten binnen preventie (ergonomie, hygiëne, psychosociale aspecten) die van belang zijn bij het samenstellen van een preventiebeleid dat ook minder opvallende factoren meeneemt, en respect heeft voor het gevaar van sluipende risico’s zoals bijvoorbeeld een slechte zitpositie of een gebrekkige hygiëne in een gedeelde ruimte.

Chemische agentia spelen een onmisbare rol binnen talloze sectoren en bedrijven in België.
Ze kunnen processen versnellen en het werk vereenvoudigen, maar het is enorm belangrijk om voldoende geduld, precisie en voorzichtigheid aan de dag te leggen.

We overlopen de bestaande risico’s, het preventiekader en de verschillende voorwaarden en wetgevingen die hier rond bestaan.

Wie speelt er nu precies welke rol, en hoe past dit in de praktijk in elkaar?


We overlopen de verplichtingen, samenwerkingsverbanden en verantwoordelijkheden die vorm geven aan een correct en daadkrachtig beleid.

In deze module kijken we sterk naar de praktijk: we overlopen talloze risico’s en hun bijhorende preventieprofielen binnen de context van de praktijk.

We gaan verder in op de rol die machines spelen in de dagelijkse realiteit van een onderneming, welke risico’s ze met zich meebrengen en hoe een preventiebeleid hier een antwoord op kan voorzien.
We overlopen daarnaast uitgebreid de verschillende vormen van beschermingsmiddelen, en hoe deze in de praktijk een belangrijke factor zijn in de bescherming van zowel werknemers als externen.

40 uur leren

De cursus beslaat 40 uur, gespreid tussen lessen en individuele oefen- en testmomenten.

Interactief leren

Onze experts delen graag hun jarenlange ervaring in verschillende sectoren met onze cursisten.

Lunch inbegrepen

Gedurende elke lesdag wordt er een lunch voorzien voor een rustmoment met uw favoriet broodje.

Planning

Hieronder vindt u een overzicht van de aankomende opleidingssessies.
Iedere sessie bestaat uit 5 gespreide opleidingsdagen (van 8:00 tot 17:00) met een examen op de laatste dag

Boekingsmethode

Boeken kan zowel via ons online platform (met rechtstreekse bevestiging en betaling) als via e-mail of telefoon.

Indien u meer informatie wenst of ondersteuning nodig heeft kan u ons steeds vlot bereiken!

september / oktober

5 lesdagen:

30/09/2024
07/10/2024
14/10/2024
21/10/2024
28/10/2024

1050 per persoon
  • 5 volledige dagen
  • Certificaat
  • Lunch inbegrepen

Doelgroep

Ondernemingen
Dankzij deze opleiding kan u iemand binnen uw eigen onderneming opleiden,
met tal van voordelen voor uw bedrijf!

Zo kan uw nieuwe PA III het beheer van uw preventiebeleid in handen nemen - niemand staat dichter op de realiteit dan uw eigen personeel.

Combineer dit met occasionele ondersteuning van een externe expert
en u heeft in no time een preventiebeleid om u tegen te zeggen!
Zaakvoerders
Wat je zelf doet, doe je meestal beter.
Wilt u als zaakvoerder in een (kleine) onderneming uw eigen preventiebeleid op een correcte en vakkundige manier samenstellen?

Dankzij deze opleiding weet u exact waar u aan begint, zowel op praktisch als op juridisch vlak.
Particulieren
Dankzij een PA III opleiding beschik je over een sterk fundamenteel begrip van veiligheid, preventie en de bijhorende welzijnswet.

Het geeft aan een (toekomstige) werkgever een bijkomende reden om u in dienst te nemen: het helpt hen voldoen aan de welzijnswet, ook al word je aangenomen om hoofdzakelijk een geheel andere functie uit te oefenen.

Prevom: een erkende opleidingspartner

Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze opleidingen. Daarom doen we er alles aan om die hoge kwaliteit te blijven garanderen.

Prevom heeft verschillende kwalificaties en erkenningen behaald dankzij deze proactieve houding.

Meer informatie over al onze erkenningen vind je hier.

Prevom is een erkend dienstverlener in het kader van de KMO-portefeuille.

Dankzij deze erkenning kan uw onderneming gebruik maken van financiële tegemoetkomingen vanuit het KMO-P voor onze opleidingen.

Prevom heeft een succesvolle Qfor-audit doorlopen.

Dit kwaliteitslabel (gericht op opleidingen en consultancy) is indicatief van de kwaliteit van onze opleidingen.

Wij engageren ons op verschillende manieren om de kwaliteit van onze opleidingen te garanderen.

Prevom is een door BeSaCC erkend examencentrum. Dit betekent dat Prevom officieel examens mag afnemen voor persoonlijke VCA certificaten (VCA basis en VCA VOL).

Prevom werkt samen met verschillende organisaties in de bouwsector.

Zo komen onze klanten voor bepaalde relevante opleidingen (zoals de veiligheidsopleiding voor de bouwsector) in aanmerking voor een premie.

Prevom: een erkende opleidingspartner

Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze opleidingen. Daarom doen we er alles aan om die hoge kwaliteit te blijven garanderen.

Prevom heeft verschillende kwalificaties en erkenningen behaald dankzij deze proactieve houding.

“Uit ervaring weten we dat de gecompliceerde wetgeving gecombineerd met een initieel gebrek aan praktijkervaring het opmaken of bijwerken van een preventiebeleid uitdagend maakt voor een recent opgeleide preventieadviseur.

Daarom combineren we een opleiding graag met enkele uren on-site consulting waar we de kersverse preventieadviseur laten bijstaan door een expert van Prevom met jarenlange ervaring binnen hun sector.”

Stijn de Laet

Managing partner

Contacteer ons

Wij beantwoorden met plezier al uw vragen over deze opleiding.

In welke sector u ook actief bent:
Prevom heeft de juiste expertise voor u!

Frequent gestelde vragen (FAQ)

Nee, voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.

Ook als particulier bent u meer dan welkom ongeacht in welke sector u actief bent.

Ja, indien je slaagt voor het examen, dan ontvang je het certificaat dat geldig is in België.

Ja, bij elke les wordt er een aanwezigheidslijst ingevuld.

Wij bieden graag een oplossing op maat van uw bedrijf. Onze experts verplaatsen zich overal in Vlaanderen om uw personeel een kwalitatieve opleiding te geven. Aarzel niet om ons te contacteren voor een offerte/opleiding op maat.

Ja, indien uw werkgever graag een aanwezigheidsattest nodig heeft, kunnen we dit na elke les uitschrijven.

Indien niet opdagen (no-show) of annulatie door de klant, blijft de inschrijvingskost/factuur verschuldigd.

Als u niet deelneemt aan het examen of opleiding, kan u eveneens géén certificaat/attest bekomen. Om een certificaat/attest te bekomen moet u uiteraard slagen voor het examen/interne proef.

Wij proberen er uiteraard voor te zorgen dat er nooit een examen- of opleidingsmoment door Prevom moet worden geannuleerd. Mocht dit door uitzonderlijke redenen of extreme omstandigheden toch gebeuren, dan wordt u hier telefonisch of via mail van op de hoogte gesteld. Het inschrijvingsgeld wordt in geval van annulatie door Prevom volledig terugbetaald, zonder enige bijkomende vergoeding bovenop het initieel bedrag dat u betaalde bij uw boeking.