Opleiding preventieadviseur III

start zelfzeker en correct dankzij Prevom!

De opleiding niveau III is de basisvorming voor elke nieuwe preventieadviseur.

Net zoals een stabiele fundering belangrijk is voor een gebouw, is een correcte startopleiding essentieel voor elke adviseur.

Leermethode

E-learning platform

Dankzij ons online platform heeft u
steeds toegang tot het lesmateriaal.
Zo kan u online slides raadplegen,
opnames of video's kijken en uw vaardigheden testen!

Lesmomenten

Per module vindt er een lesmoment plaats waar een instructeur van Prevom de cursisten wegwijs maakt in het onderwerp, met veel aandacht voor vragen en interactie.

Leren in modules

De opleiding bestaat uit een tiental modules, gespreid over een vijftal contactmomenten.
Zo is het eenvoudig om het overzicht te behouden over de voortgang van de cursus.

Inhoud en structuur

De reglementering en overkoepelende structuur op vlak van veiligheids- en preventiewetgeving in België wordt toegelicht.
We overlopen de verschillende wetgevingen, hoe ze in elkaar passen, alsook het belang van de Codex en de vooropgestelde normen.

Een eerste introductie tot het framework van een wettellijk conform preventiebeleid.

We overlopen de verschillende onderdelen van het dynamisch risicobeheersingssysteem, de verplichte plannen (globaal preventieplan / jaaractieplan) en de bijhorende administratieve verplichtingen en vormvereisten.

Daarnaast leert de cursist alle belangrijke methodes, termen en andere overwegingen die nodig zijn om een diepgaande en correcte risicoanalyse uit te voeren.

We overlopen uitgebreid de verschillende brandrisico’s die een preventieadviseur kan tegenkomen in het veld, waarna we uitgebreid ingaan op de vorm en het belang van een sterk beleid inzake brandpreventie.

EHBO is een enorm belangrijk deel van een preventiebeleid – elke preventieadviseur doet hun best om ongevallen te voorkomen, maar een zorgvuldig EHBO-beleid is van kritiek belang om de impact van ongevallen op de werkvloer te minimaliseren.


Daarnaast bekijken we waar bijzondere werknemers (zoals stagiairs, jobstudenten, uitzendkrachten, …) wettelijk en praktisch passen in het kader van preventie.

Inzichten verwerven in de verschillende soorten arbeidsongevallen, hun oorzaak en de gevolgen is belangrijk voor een preventieadviseur.
Onze experts oriënteren de cursisten, en tonen heel wat praktische en concrete voorbeelden om een duidelijk beeld te kunnen vormen van de realiteit op de werkvloer in verschillende sectoren binnen België.

Preventie is niet beperkt tot het doen en laten van arbeiders die rechtstreeks in contact komen met risicohoudende apparatuur, agentia en handelingen.

We gaan verder in op de subtielere concepten binnen preventie (ergonomie, hygiëne, psychosociale aspecten) die van belang zijn bij het samenstellen van een preventiebeleid dat ook minder opvallende factoren meeneemt, en respect heeft voor het gevaar van sluipende risico’s zoals bijvoorbeeld een slechte zitpositie of een gebrekkige hygiëne in een gedeelde ruimte.

Chemische agentia spelen een onmisbare rol binnen talloze sectoren en bedrijven in België.
Ze kunnen processen versnellen en het werk vereenvoudigen, maar het is enorm belangrijk om voldoende geduld, precisie en voorzichtigheid aan de dag te leggen.

We overlopen de bestaande risico’s, het preventiekader en de verschillende voorwaarden en wetgevingen die hier rond bestaan.

Wie speelt er nu precies welke rol, en hoe past dit in de praktijk in elkaar?


We overlopen de verplichtingen, samenwerkingsverbanden en verantwoordelijkheden die vorm geven aan een correct en daadkrachtig beleid.

In deze module kijken we sterk naar de praktijk: we overlopen talloze risico’s en hun bijhorende preventieprofielen binnen de context van de praktijk.

We gaan verder in op de rol die machines spelen in de dagelijkse realiteit van een onderneming, welke risico’s ze met zich meebrengen en hoe een preventiebeleid hier een antwoord op kan voorzien.
We overlopen daarnaast uitgebreid de verschillende vormen van beschermingsmiddelen, en hoe deze in de praktijk een belangrijke factor zijn in de bescherming van zowel werknemers als externen.

E-learning

Deelnemers hebben 24/7 online toegang tot de leerstof, opnames, quiz...

40 uur leren

De cursus beslaat 40 uur, gespreid tussen lessen en individuele oefen- en testmomenten.

Interactief leren

Onze experts delen graag hun jarenlange ervaring in verschillende sectoren met onze cursisten.

Planning

Hieronder vindt u een overzicht van de aankomende opleidingssessies.
Iedere sessie bestaat uit 5 gespreide opleidingsdagen (van 8:30 tot 17:00) met een examen op de laatste dag.
Contacteer ons of boek deze opleiding via ons online platform.

Sessie Februari/Maart

28/02/2023
07/03/2023
14/03/2023
21/03/2023
28/03/2023

Sessie September/Oktober

25/09/2023
02/10/2023
09/10/2023
16/10/2023
23/10/2023

Doelgroep

Ondernemingen
Dankzij deze opleiding kan u iemand binnen uw eigen onderneming opleiden, met tal van voordelen voor uw bedrijf! Zo kan uw nieuwe PA III het beheer van uw preventiebeleid in handen nemen - niemand staat dichter op de realiteit dan uw eigen personeel.

Combineer dit met occasionele ondersteuning van een externe expert
en u heeft in no time een preventiebeleid om u tegen te zeggen!
Zaakvoerders
Wat je zelf doet, doe je meestal beter.
Wilt u als zaakvoerder in een (kleine) onderneming uw eigen preventiebeleid op een correcte en vakkundige manier samenstellen?

Dankzij deze opleiding weet u exact waar u aan begint, zowel op praktisch als op juridisch vlak.
Particulieren
Dankzij een PA III opleiding beschik je over een sterk fundamenteel begrip van veiligheid, preventie en de bijhorende welzijnswet.

Het geeft aan een (toekomstige) werkgever een bijkomende reden om u in dienst te nemen: het helpt hen voldoen aan de welzijnswet, ook al word je aangenomen om hoofdzakelijk een geheel andere functie uit te oefenen.

Uit ervaring weten we dat de gecompliceerde wetgeving gecombineerd met een initieel gebrek aan praktijkervaring het opmaken of bijwerken van een preventiebeleid uitdagend maakt voor een recent opgeleide preventieadviseur.

Daarom combineren we een opleiding graag met enkele uren on-site consulting waar we de kersverse preventieadviseur laten bijstaan door een expert van Prevom met jarenlange ervaring binnen hun sector.

Stijn de Laet

Managing partner

Contacteer ons

Wij beantwoorden met plezier al uw vragen over deze opleiding.

In welke sector u ook actief bent:
Prevom heeft de juiste expertise voor u!