Milieucoördinator gezocht!

Dit zijn de must haves voor een duurzame toekomst

milieucoördinator

In het kader van een duurzame bedrijfsvoering en de toenemende nadruk op milieubewustzijn, wordt de rol van een milieucoördinator steeds belangrijker. Bedrijven moeten niet alleen voldoen aan wettelijke milieueisen, maar ook bijdragen aan een schonere en duurzamere omgeving. De aanstelling van een milieucoördinator zorgt ervoor dat organisaties hun milieu-impact effectief beheren en niet verdwaald geraken in de uitgebreide milieuwetgeving.

Maar wat zijn precies de voorwaarden voor de aanstelling van een milieucoördinator?

Inhoudsopgave

Wettelijke kader milieucoördinator

Afhankelijk van de sector waarin een bedrijf opereert, kan het verplicht zijn om een milieucoördinator aan te stellen. Dit geldt voor bedrijven die aanzienlijke milieu-effecten veroorzaken, zoals de chemische industrie, de staalindustrie, energieproductie of afvalverwerking, … Een milieucoördinator ondersteunt bedrijven bij het naleven van milieuregels en het beheren van de milieu-impact van hun activiteiten.

Er zijn twee klassen van milieucoördinatoren: milieucoördinator A en milieucoördinator B, afhankelijk van de grootte en milieu-effecten van het bedrijf.
Een milieucoördinator A is verplicht voor bedrijven met significante milieu-aspecten. Zij beheren complexere milieuzorgsystemen en risicovollere installaties. Vaak – maar niet altijd – zijn dit de klasse 1 bedrijven volgens de indeling in Vlarem II.
Een milieucoördinator B wordt aangesteld in bedrijven met matigere milieu-impact, vaak ingedeeld als klasse 2 bedrijf volgens Vlarem II.
Beide zijn essentieel voor het milieuverantwoord beleid van bedrijven, maar de complexiteit van hun opdracht verschilt dus op basis van de omvang en de impact van het bedrijf.

De weg naar de juiste milieucoördinator

Het is geen vaste regel dat elk klasse 1-bedrijf een milieucoördinator A moet aanstellen of dat elke klasse 2-onderneming automatisch een milieucoördinator B moet hebben. Om te bepalen welk type milieucoördinator vereist is, moet eerst de klasse van het bedrijf voor elke vergunde rubriek worden vastgesteld. Dit kan worden nagegaan in de geldende omgevingsvergunning of op basis van de indelingslijst van de vergunningsrubrieken in Vlarem II.

Zodra de klasse van een rubriek bekend is (gebaseerd op factoren zoals hoeveelheid, vermogen of aard van de activiteit), kan worden bepaald of een milieucoördinator verplicht is. Als een bedrijf voor één enkele rubriek onder deze verplichting valt, geldt dit voor het ganse bedrijf.
Indien zowel een milieucoördinator klasse A als B vereist is op basis van de rubrieken in de indelingslijst, moet er een milieucoördinator klasse A worden aangesteld.

Heb je een milieucoördinator nodig?

Taken en verantwoordelijkheden van de milieucoördinator

De precieze rol van een milieucoördinator kan variëren afhankelijk van de grootte en het type van de organisatie. Enkele veelvoorkomende verantwoordelijkheden zijn:

De milieucoördinator zit niet op een eiland

De aanstelling van een milieucoördinator kan alleen succesvol zijn als er voldoende interne ondersteuning is binnen het bedrijf. Dit betekent dat het management zich bewust moet zijn van de milieukwesties en bereid moet zijn om te investeren in milieuvriendelijke technologieën en processen. De milieucoördinator kan alleen effectief zijn als het hele bedrijf zich mee inzet voor milieubewustzijn.

De meerwaarde van een milieucoördinator

De aanstelling van een milieucoördinator is een belangrijke stap richting milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Het vereist een combinatie van de juiste opleiding, ervaring en vaardigheden, maar ook interne toewijding aan milieuzorg. Het naleven van wet- en regelgeving, het implementeren van milieubeleid en het creëren van bewustzijn binnen de organisatie zijn de kernpunten van deze cruciale functie. Bedrijven die het belang van de milieucoördinator inzien, kunnen niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Zie je door al die bomen het bos toch niet meer? Geen zorgen, contacteer ons even!
Wij wijzen je met plezier de weg door het bos, compleet met wandelkaart en verrekijker!

Op zoek naar duidelijkheid?

Heb ik een milieucoördinator nodig? Hoe stel ik een milieucoördinator aan?

Prevom heeft oplossingen op maat:
Wij informeren u graag over de mogelijkheden!