Milieucoördinator nodig voor een betere milieucoördinatie?

milieucoördinatie, milieuwetgeving

Milieucoördinator aanstellen via Prevom

Binnen Prevom bieden we externe milieucoördinatoren aan die erkend zijn door de Vlaamse Minister van Omgeving.
Bij Prevom echter gaan we verder dan wat enkel en alleen wettelijk verplicht is. Wij bieden onze milieucoördinatoren op maat aan, daardoor kunnen we jou ontzorgen en ondersteuning aanbieden waar je echt iets aan hebt.

Meer over het aanstellen van een milieucoördinator kan je lezen in onze blogpost.

De wettelijke verplichtingen

De externe of interne milieucoördinator heeft enkele wettelijke verplichtingen, namelijk:

Frequent gestelde vragen milieucoördinatie (FAQ)

Een milieucoördinator A is verplicht voor bedrijven met significante milieu-aspecten. Zij beheren complexere milieuzorgsystemen en risicovollere installaties. Vaak – maar niet altijd – zijn dit de klasse 1 bedrijven volgens de indeling in Vlarem II.

Een milieucoördinator B is verplicht in bedrijven met matigere milieu-impact, vaak ingedeeld als klasse 2 bedrijf volgens Vlarem II.

Beide zijn essentieel voor het milieuverantwoord beleid van bedrijven, maar de complexiteit van hun opdracht verschilt dus op basis van de omvang en de impact van het bedrijf.

Ook zonder de verplichting voor het aanstellen van een milieucoördinator zal een bedrijf moeten voldoen aan de geldende milieuwetgeving.

Een milieucoördinator zorgt ervoor dat bedrijven de milieuwetgeving naleven en hun milieuprestaties verbeteren. Hij of zij adviseert het management, voert op regelmatige basis audits uit en stelt preventieve maatregelen voor om de milieu-impact te reduceren. Verder houdt de milieucoördinator toezicht op de monitoring van de emissies en het afvalbeheer om ervoor te zorgen dat deze binnen de wettelijke limieten blijven. Tot slot kan de milieucoördinator ook als contactpersoon voor de overheid optreden bij milieu-inspecties of incidenten.

In Bijlage 1 van Titel II van het Vlarem vind je de indelingslijst van activiteiten en inrichtingen die hinder of risico’s kunnen veroorzaken voor mens en milieu. Deze activiteiten en inrichtingen worden geclassificeerd in verschillende rubrieken.

De drempelwaarden, vermeld in de indelingslijst, hebben over het algemeen betrekking op de productiecapaciteit of vermogen. In de vijfde kolom van de lijst kan je terugvinden of de aanstelling van een milieucoördinator (A of B) verplicht is. 

Het onderscheid tussen een milieucoördinator A en milieucoördinator B is gebaseerd op de milieu-impact en complexiteit van de bedrijven waarvoor ze werken.

Een milieucoördinator A is verplicht voor bedrijven met een complexe en aanzienlijke milieu-impact. Ze hebben een uitgebreide opleiding gevolgd en beschikken over gespecialiseerde kennis met betrekking tot complexe milieuvraagstukken.

Een milieucoördinator B is verplicht voor bedrijven met een gemiddelde milieu-impact. Ook zij hebben een relevante opleiding genoten, maar de eisen zijn minder streng dan voor de milieucoördinator A, passend bij bedrijven met minder zware milieueffecten.

Indien een bedrijf verzuimt om een milieucoördinator aan te stellen terwijl dit wettelijk verplicht is, kan dit leiden tot sancties, boetes of zelfs een tijdelijke sluiting van de activiteiten. Het tijdig aanstellen van een milieucoördinator helpt deze risico’s te voorkomen.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een externe milieucoördinator aan te stellen, vooral als het om kleinere ondernemingen gaat of wanneer de interne kennis over milieucoördinatie ontbreekt. Dit kan een efficiënte oplossing zijn om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen zonder de noodzaak om hiervoor medewerker in dienst te nemen. Externe milieucoördinatoren moeten echter wel voldoen aan de opgelegde kwalificatievoorwaarden.

Een milieucoördinator heeft naast toezicht houden en adviseren ook een aantal administratieve verplichtingen.

  1. Periodieke controles

De milieucoördinator voert minimaal vier keer per jaar een controlerondgang uit op het bedrijf, waarbij de geconstateerde tekortkomingen gerapporteerd worden en voorstellen gedaan worden ter verbeteringen.

  1. Emissiemetingen & afvalbeheer

De milieucoördinator volgt frequentie en de uitvoering van de emissiemetingen en het afvalbeheer op en ziet toe op de registratie van de resultaten. Op vraag kan de milieucoördinator ook zelf instaan voor de rapportering en registratie van deze metingen.

  1. Interne en externe communicatie

De milieucoördinator is het aanspreekpunt voor de communicatie met milieutoezichthouders en andere overheidsinstanties. Alle milieu-incidenten, zoals uitstoot of lozingen die boven de wettelijke grenzen liggen, moeten worden geregistreerd en gerapporteerd. De milieucoördinator zorgt ervoor dat deze incidenten worden gedocumenteerd en dat er een plan wordt opgesteld om herhaling te voorkomen. De milieucoördinator verzorgt ook de interne communicatie binnen het bedrijf over de milieu-impact en de genomen maatregelen.

  1. Jaarverslag

Elk jaar moet de milieucoördinator een jaarverslag opstellen. Dit verslag bevat een overzicht van de milieuprestaties van het bedrijf in het afgelopen jaar, inclusief de maatregelen die zijn genomen om milieuschade te voorkomen of te beperken, eventuele incidenten of overtredingen en de geleverde adviezen.

Duurzaamheidsrapportage, milieucoördinatie

Ontdek de mogelijkheden.

Milieucoördinator nodig? Vul dit formulier in en wij contacteren u zo snel mogelijk.