Het identificatiedocument

Een wettelijke vereiste voor elke werkgever.

Identificatiedocument
Elke werkgever is verplicht een identificatiedocument op te stellen en actueel te houden. Dit document specifieert onder andere wie deel uitmaakt van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) en welke middelen hiervoor worden ingezet.
In deze blog bespreken we de belangrijkste vereisten en het belang van dit document.

Inhoudsopgave

Inhoud identificatiedocument

Volgens artikel II.1-7 van de Codex welzijn op het werk moeten minstens de volgende vermeldingen in het document staan:

Aangezien de vereisten niet heel concreet zijn, geven we graag nog wat extra toelichting bij een aantal onderdelen.

Hulp nodig bij de opmaak

van een identificatiedocument?

Identificatiegegevens

De basisinformatie van de onderneming dient in dit onderdeel te worden vermeld, zoals de naam, het adres en de juridische vorm (bijv. nv, bv). Daarnaast kunnen ook het aantal werknemers en de NACE-code nuttig zijn om te vermelden.

Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk

Voor kleine ondernemingen, met minder dan 20 werknemers, kan de bestuurder zelf fungeren als de interne dienst. Dit moet dan expliciet worden aangegeven in het identificatiedocument.

Indien er 1 of meerdere interne preventieadviseurs zijn, wordt telkens vermeld welk opleidingsniveau ze hebben en wat hun tijdsbesteding is als preventieadviseur binnen de organisatie (in % van voltijds equivalent). Ook de aanwezige deskundigheden op het gebied van welzijnsdomeinen worden gedetailleerd beschreven. Voor domeinen die niet door de interne dienst worden beheerd, moet een externe dienst worden ingeschakeld.

Daarnaast dient er een lijst te zijn van de taken die de interne dienst uitvoert, met eventueel een opsomming van de taken waarbij de interne dienst ondersteuning krijgt van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW) .

Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW)

De gegevens van de externe dienst worden best opgenomen in het identificatiedocument. Ook de aangestelde externe preventieadviseurs voor de niet intern behandelde domeinen worden hierin vermeld.

Advies van het Comité

Een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) is verplicht voor bedrijven vanaf 50 werknemers. Indien er een Comité aanwezig is in de onderneming, dan moet die advies verlenen over het identificatiedocument.
Is er geen Comité? Dan kan de vakbondsafvaardiging advies uitgeven.

Conclusie

Het identificatiedocument legt duidelijke afspraken vast over de verantwoordelijkheden, de samenstelling en de middelen van de interne en externe dienst.
Wil je jou graag laten bijstaan door een ervaren preventieadviseur bij het opstellen van het identificatiedocument?
Contacteer
ons vrijblijvend en we helpen je met plezier verder!

Op zoek naar duidelijkheid?

Prevom heeft de expertise die u zoekt.
Wij informeren u graag over de mogelijkheden!