Maandverslag van de Interne Dienst Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW)
Preventie start bij het creëren van een goed overzicht
Elke onderneming is volgens Art. II. 1-6, § 1, 2°, a. van de codex verplicht om naast het Globaal Preventieplan, Jaaractieplan en Jaarverslag ook een Maandverslag of Driemaandelijks verslag IDPBW op te maken. Toch zien we in de praktijk dat heel wat ondernemingen nog niet goed weten wat dit precies inhoudt en waarom het een voordeel voor hun welzijnsbeleid kan opleveren. Daarom gaan we in deze blog hier even dieper op in.
Inhoudsopgave
Maandelijks of driemaandelijks verslag
Elke onderneming heeft een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk die instaat voor het welzijn van zijn werknemers. Afhankelijk van de grootte van de onderneming of instelling zijn ze verantwoordelijk voor de opstelling van een Maandverslag of een Driemaandelijks verslag IDPBW.
Elke onderneming is op basis van hun grootte en risiconiveau onderverdeeld in de groepen A, B, C of D. Alle ondernemingen in groep A (meer dan 1000 werknemers of met een hoog risiconiveau), groep B (200 tot 1000 werknemers of een verhoogd risico) en groep C+ (tussen 50 en 200 werknemers) dienen elke maand een maandverslag op te maken. De ondernemingen die onder groep C- ( tussen 20 en 50 werknemers) en groep D (minder dan 20 werknemers) vallen, dienen om de drie maanden een maandverslag op te maken (Codex art. II. 1-6, § 1, 2°, a).
Hulp nodig bij de opmaak
van een maandverslag?
Inhoud maandverslag IDPBW
De inhoud van een maandverslag of driemaandelijks verslag IDPBW is dezelfde, enkel de frequentie van de opmaak verschilt. Het verslag heeft een vaste structuur waar een onderneming zich op kan baseren. Het bestaat uit zeven blokken die hieronder kort worden opgesomd. Aan de hand van volgende vragen kan je een maandverslag voor je organisatie opmaken (Codex Bijlage II. 1-2).
Met welke activiteiten heeft je Interne Dienst PBW zich beziggehouden en wat waren jullie relaties met de Externe Dienst PBW?
- Welke opzoekingen zijn er de afgelopen maand gebeurd in verband met het welzijn van jullie werknemers?
- Zijn er bepaalde risico’s teruggevonden?
- Zijn er arbeidsongevallen gebeurd bij je eigen werknemers, uitzendkrachten of werknemers van aannemers en hoe zijn deze verder opgevolgd?
- Welke preventiemaatregelen zijn er afgelopen maand genomen?
- Hoe verloopt de opvolging van het jaaractieplan? Welke zaken moeten nog verwezenlijkt worden en welke zijn ondertussen gerealiseerd?
- Zijn er bepaalde wijzigingen opgetreden in volgende zaken?
- Het organogram van je organisatie
- De omgevingsvergunning voor de exploitatie van je inrichting en opgelegde exploitatievoorwaarden
- De verslagen van afvaardiging van Comité PBW
- De verslagen, attesten en processen-verbaal die bezorgd werden door erkende organismen zoals EDTC
- Voorstellen van de bevoegde brandweer
Na de opmaak zal het verslag intern bewaard worden. Als er in jouw organisatie een Comité van Preventie en Bescherming op het Werk aanwezig is, zal het maandverslag samen met de maandelijkse uitnodiging voor het Comité PBW verstuurd worden naar al de leden (Codex art. II. 7-24).
Het belang van een Maandverslag IDPBW
Wanneer al deze zaken besproken worden in het Maandverslag IDPBW, laat dit jou toe een mooi overzicht te verkrijgen rond wat er zich op korte termijn afspeelt in jullie onderneming rond jullie welzijnsbeleid. Je zal een beter inzicht verkrijgen in de risico’s van jouw onderneming en je zal reeds in een vroeg stadium preventiemaatregelen kunnen voorstellen. Ten slotte vormen al deze verslagen op hun beurt een basis voor het opstellen van het Jaarverslag IDPBW.
Hulp nodig?
Weet je niet goed waar te beginnen bij de opmaak van een Maandverslag IDPBW of andere verslagen zoals het Globaal Preventieplan en Jaaractieplan. Of heb je nood aan een tijdelijke ondersteuning om jullie preventiebeleid te optimaliseren?
Dan kan je ons steeds vrijblijvend contacteren!
Op zoek naar duidelijkheid?
Prevom heeft de expertise die u zoekt.
Wij informeren u graag over de mogelijkheden!