Essentiële milieurapporteringen voor bedrijven
Wat moet je weten?
Bedrijven hebben de verplichting om op regelmatige basis verschillende milieu-gerelateerde rapporten en aangiftes in te dienen. Deze verplichtingen hangen af van de sector, de omvang van de onderneming en de milieu-impact van de activiteiten. Hieronder volgt een niet limitatief overzicht van de belangrijkste verplichtingen.
Inhoudsopgave
Integraal Milieujaarverslag (IMJV)
Het Integraal Milieujaarverslag (IMJV) is een jaarlijks rapport dat bedrijven verplicht zijn in te dienen bij de Vlaamse overheid. Dit verslag moet uiterlijk op 14 maart worden ingediend en bevat gegroepeerde gegevens over de milieu-impact van het bedrijf.
De gegevens uit het IMJV worden door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) gebruikt voor Europese en internationale rapportageverplichtingen.
Het online IMJV-loket wordt gebruikt voor het indienen van het verslag dat naast algemene gegevens, ook data over luchtemissies, energieverbruik, wateremissies, grondwatergebruik, afvalbeheer en productievolumes omvat. Welke onderdelen ingevuld moeten worden, hangt af van de specifieke bedrijfsactiviteiten.
Heffing grondwaterverbruik en afvalwaterlozing
Zowel particulieren als bedrijven moeten een bijdrage betalen voor de zuivering van afvalwater en het gebruik van grondwater. Bedrijven zijn vaak grootverbruikers en moeten elk jaar voor 15 maart een aangifte van hun (grond)waterverbruik indienen via het digitale heffingenloket. In januari ontvangen grootverbruikers de aangiftebrieven met toegangscodes voor het loket.
Bedrijven kunnen kiezen voor een berekening op basis van meetgegevens van het geloosde afvalwater (meetcampagne door een erkend laboratorium) of voor een forfaitaire berekeningsmethode (sectorspecifieke omzettingscoëfficiënten).
Bedrijven met eigen afvalwaterzuivering kiezen doorgaans voor de berekening op basis van meetgegevens, omdat deze optie vaak voordeliger is dan forfaitaire heffingen.
Hulp nodig bij jouw milieuadministratie?
Afval
Afvalverwerkers
OVAM heeft het Materialeninformatiesysteem (MATIS) ontwikkeld, dat de productie van afvalstoffen monitort en het recyclageproces en de toepassing in nieuwe producten volgt.
Alle bedrijven die ingedeeld zijn in rubriek 2: de inzamelaar van bedrijfsafval (IHM), de inzamelaar van huishoudelijk afval, de afvalverwerker en de op- en overslag van afval rapporteert elk kwartaal (31 mei, 31 augustus, 30 november, 28 februari) afvalgegevens via het digitale loket.
Afvalproducenten
Alle bedrijven die afval produceren – maar geen afvalverwerker zijn – zijn verplicht om een register bij te houden van de geproduceerde afvalstoffen. Dit wordt maandelijks aangevuld met de meest recente gegevens
Het afvalstoffenregister bevat onderstaande gegevens:
- datum van productie of afvoer
- vervoerswijze
- hoeveelheid (ton)
- aard en de samenstelling van de afvalstoffen (EURAL-code)
- omschrijving van de afvalstof of een aanduiding van de kwaliteit
- verwerkings- of toepassingswijze
- aard van de afvalstoffenhandeling
- gegevens van de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar
- gegevens van de vestigingseenheid van de verwerker
Verpakkingen
Elk bedrijf dat verpakte producten op de Belgische markt brengt, is verplicht om IVCIE (Interregionale verpakkingscommissie) jaarlijks te informeren over de hoeveelheid, het type en het recyclagepercentage van de verpakkingen.
Terugnameplicht
Voor bedrijven die meer dan 300 kg verpakkingsafval op de Belgische markt brengen moeten vastgelegde percentages voor recyclage en nuttige toepassing halen om aan de terugnameplicht te voldoen.
Als bedrijf kan je het heft in eigen hand nemen en online de aangifte van de verpakkingen indienen. Dit is enkel haalbaar als je verpakkingsverantwoordelijke C bent (ontpakken van producten) of wanneer je zelf de terugname organiseert van het verpakkingsafval bij je klanten.
Vooral dat laatste is niet eenvoudig en daarom kan je ook aansluiten bij een erkend organisme die de formaliteiten van je overnemen. Voor bedrijfsmatige verpakkingen kan je beroep doen op Valipac, voor huishoudelijke verpakkingen op FostPlus.
Informatieplicht
Bedrijven die verpakte producten op de Belgische markt brengen, moeten jaarlijks IVCIE informeren over de hoeveelheid, het type en het recyclagepercentage van de verpakkingen.
Net zoals bij de terugnameplicht kan ook hier gekozen worden om als bedrijf zelf aan deze wettelijke verplichting te voldoen of hiervoor een erkend organisme onder de arm te nemen.
Preventie
Bedrijven die meer dan 300 ton éénmalige verpakkingen op de Belgische markt brengen of goederen laten verpakken met minstens 100 ton éénmalige verpakkingen, moeten een preventieplan opstellen.
Dit plan, dat om de drie jaar moet worden ingediend, beschrijft de maatregelen voor het verminderen of voorkomen van primair, secundair en tertiair verpakkingsafval. Het preventieplan kan kwalitatieve of kwantitatieve maatregelen omvatten, evenals maatregelen die hergebruik bevorderen.
Het preventieplan moet via de beroepsfederatie of de IVCIE worden ingediend, met deadlines op respectievelijk 28 februari of 31 maart.
Batterijen
Een bedrijf dat batterijen en/of producten met batterijen op de Belgische markt brengt, blijft verantwoordelijk voor die batterijen wanneer ze afgedankt zijn, omwille van het wettelijke kader om de batterijen terug te nemen. Deze aanvaardingsplicht omvat een reeks verplichtingen waaraan voldaan moet worden: registreren, inzamelen en recycleren.
Voor batterijen ≤ 20 kg wordt enkel een milieubijdrage betaald. Voor grotere batterijen (> 20 kg) wordt een administratieve bijdrage aangerekend waarin de ophalings- en recyclagekosten niet zijn inbegrepen.
Via het Mybatbase portaal van Bebat kan de online aangifte gebeuren. Bij verkoop van minder dan 10.000 batterijen per jaar moet jaarlijks voor 28 februari aangifte worden gedaan, bij grotere aantallen moet maandelijks worden gerapporteerd.
En daar stopt het niet
Dit zijn zeker niet alle administratieve verplichtingen met betrekking tot milieu. Er zijn nog tal van situaties waarbij bevoegde instanties op de hoogte gebracht moeten worden of waarbij rapporten ter beschikking gehouden moeten worden voor de vergunningverlenende overheid.
Situaties die best niet uit het oog verloren worden:
- Bijzondere voorwaarden in een omgevingsvergunning aangaande emissies naar lucht, water en bodem
- Overschrijdingen van emissiegrenswaarden
- Keuringen van ketels, opslagplaatsen, tanks …
- Jaarverslag milieucoördinator
- Bodemonderzoeken
- Hernieuwing of regularisatie van de milieuvergunning
- VOS emissies
- ...
Blijf op de hoogte van je milieuverplichtingen, anders kan de enige afvalberg waar je tegenaan kijkt wel eens die van je administratie zijn. Hulp nodig? Contacteer ons!
Op zoek naar duidelijkheid?
Prevom heeft de expertise die u zoekt.
Wij informeren u graag over de mogelijkheden!