Individueel opleidingsrecht en jaarlijks opleidingsplan

Wat de arbeidsdeal voor jouw bedrijf betekent.

opleiding

Met de inwerkingtreding van de arbeidsdeal in België, zijn bedrijven verplicht om meer in de ontwikkeling van hun medewerkers te investeren.

Twee belangrijke maatregelen zijn het individuele opleidingsrecht en het jaarlijks opleidingsplan. Deze veranderingen hebben niet alleen impact op de manier waarop bedrijven hun medewerkers opleiden, maar ook op hun concurrentiekracht en positie op de arbeidsmarkt.

Op zoek naar een opleiding?

Inhoudsopgave

Wat is het individuele opleidingsrecht?

Het individuele opleidingsrecht garandeert elke werknemer in België recht op minimaal vijf opleidingsdagen per jaar vanaf 2024.

Opgelet, kijk zeker de regels die je sector oplegt na, want die kunnen afwijken van deze algemene regel. Neem nu paritair comité 200. Daar worden voor elke werkgever met 20 werknemers of meer, de 5 verplichte dagen individueel opleidingsrecht per jaar per voltijdse bediende niet onmiddellijk ingevoerd, maar is een groeipad gespreid over 5 jaar voorzien:

Dit geldt voor werknemers in voltijdse dienst. Heb je deeltijdse medewerkers in dienst, of is een medewerker nog geen volledig jaar in dienst, dan ken je het individueel opleidingsrecht pro rata toe. Ziekteverlof, voltijds tijdskrediet,… hebben geen invloed op het aantal toe te kennen opleidingsdagen.     

De arbeidsdeal heeft dit recht geïntroduceerd om bedrijven te verplichten zich in te zetten voor de permanente vorming van hun medewerkers. Dit kan variëren van vaktechnische opleidingen tot persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s.

Waarom is dit belangrijk voor bedrijven?

De arbeidsmarkt verandert voortdurend, en als bedrijven hun medewerkers niet blijven ontwikkelen, lopen ze het risico achter te blijven bij de concurrentie. Het recht op opleiding biedt zowel werknemers als werkgevers voordelen:

Het jaarlijks opleidingsplan: wat moet dit inhouden?

Naast het individuele opleidingsrecht, moeten bedrijven met meer dan twintig werknemers ook een jaarlijks opleidingsplan opstellen en dit voorleggen aan de ondernemingsraad of vakbondsdelegatie. Dit plan moet gedetailleerd beschrijven welke opleidingen worden aangeboden, hoeveel medewerkers ervan profiteren, en vooral welke groepen binnen de organisatie prioriteit krijgen (bijvoorbeeld risicogroepen zoals oudere werknemers of laaggeschoolden).

Een goed opgesteld opleidingsplan biedt niet alleen juridische zekerheid, maar versterkt ook de strategische doelen van het bedrijf.

Wat moet er in het opleidingsplan staan?

Een effectief opleidingsplan moet aan verschillende eisen voldoen:

Voor wie gelden deze verplichtingen?

Deze verplichtingen gelden voor bedrijven met meer dan twintig werknemers. De wetgeving is sinds september 2022 van kracht en zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen wettelijk gedwongen worden om opleidingen aan te bieden, maar ook dat deze opleidingen gericht zijn op het strategisch versterken van de organisatie.

Een uitgestelde deadline

De verplichte registratie van de opleidingen in de Federale Learning Account (FLA) tegen 30 November 2024 is tijdens de vergadering in De Kamer op 23 oktober uitgesteld tot april 2025. Of het platform zijn huidige functies behoudt, gecorrigeerd, vereenvoudigd of zelfs helemaal afgeschaft wordt, zal de nieuwe regering moeten beslissen.

Opgelet, het uitstel heeft geen enkel invloed op het opleidingsrecht van werknemers.

Op zoek naar een opleiding voor jouw werknemers?

Prevom voorziet een breed opleidingsaanbod als ideale aanvulling van jouw beleid!
Onze veiligheidsopleidingen zijn ontworpen om jouw medewerkers te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om veilig en verantwoord te werken.

We bieden opleidingen aan op het gebied van bouwveiligheid, brandpreventie, EHBO, VCA en meer. Daarnaast voldoen al onze opleidingen aan de wettelijke eisen en zijn ze specifiek gericht op de risico’s in jouw sector.

Op zoek naar duidelijkheid?

Prevom heeft de expertise die u zoekt.
Wij informeren u graag over de mogelijkheden!