Onze werkwijze
Gegevensverzameling
We verzamelen tijdens een plaatsbezoek alle gegevens van het gebouw en de omgeving.
Het opstellen van een interventiedossier is een juridische verplichting (volgens Codex Boek III, titel 3) die ervoor zorgt dat openbare hulpdiensten snel en efficiënt kunnen handelen tijdens noodsituaties.
Tijd is van cruciaal belang bij brandincidenten, en het interventiedossier voorziet de brandweer van de lokale brandweerzone van alle noodzakelijke informatie over het specifieke gebouw vóór een interventie.
Elke werkgever (bedrijven, scholen, ziekenhuizen, gemeentehuizen, bibliotheken, toeristische verblijfplaatsen, rusthuizen,…) is verplicht om een interventiedossier te hebben. Vooral gebouwen en organisaties met een verhoogd risico dienen zo snel mogelijk een interventiedossier op te stellen. Het opstellen van een interventiedossier is dus van groot belang voor een breed scala aan instellingen.
We verzamelen tijdens een plaatsbezoek alle gegevens van het gebouw en de omgeving.
Kiezen voor Prevom betekent kiezen voor totale ontzorging in brandveiligheid. Bij ons staat jouw gemoedsrust voorop. Wij begrijpen de complexiteit van brandpreventie en zetten onze expertise in om jouw bedrijf niet alleen te laten voldoen aan alle wettelijke verplichtingen, maar ook om een veilige werkplek te garanderen. Ons team neemt het hele proces uit handen, van risicoanalyse tot evacuatieplannen en onderhoud van veiligheidsmiddelen. Met Prevom als partner, kan je je focussen op jouw bedrijfsvoering terwijl wij zorgen voor een brandveilig en zeker gevoel. Jouw veiligheid is onze missie.
Tijdens de brandveiligheidsscan doen we een systematische analyse of inspectie van jouw gebouw/gebouwen of locatie met als doel de brandveiligheid te beoordelen. Er wordt gekeken naar verschillende aspecten die van invloed zijn op brandpreventie, branddetectie, en brandbestrijding. Het doel van de scan is om mogelijke risico’s of knelpunten op te sporen en aanbevelingen te doen om de brandveiligheid te verbeteren.
Een interventiedossier is een document dat een interventie door de openbare hulpdiensten moet vergemakkelijken. Het wordt opgesteld volgens de Belgische wetgeving rond veiligheid en welzijn op de werkplaats, specifiek de Codex over het welzijn op het werk.
Ja, iedere werkgever moet een interventiedossier opstellen en ter beschikking houden.
De verantwoordelijkheid voor het opstellen van een interventiedossier ligt bij de werkgever.
Het dossier bevat minstens de volgende informatie:
Het interventiedossier heeft als doel de openbare hulpdiensten te voorzien van alle nodige informatie in het geval van een interventie.
Het interventiedossier moet altijd ter beschikking liggen voor de openbare hulpdiensten. Bij een aanpassing in het dossier moeten alle oude exemplaren worden vervangen zodat steeds de nieuwste informatie beschikbaar is.
De wetgeving voorziet dat het interventiedossier aan de ingang van het gebouw wordt bewaard. In veel bedrijven wordt dit aan het onthaal bijgehouden.
Het niet volgen van de Belgische welzijnswetgeving kan leiden tot boetes en sancties. Belangrijker zijn de grote risico’s die het bedrijf neemt door de cruciale informatie niet ter beschikking te stellen van de openbare hulpdiensten. Dit kan leiden tot onnodige schade in het geval van brand, zowel voor de werknemers als aan het gebouw en de inboedel.
Ja, het interventiedossier moet worden bijgewerkt indien er een verandering is aan de informatie in het dossier.
Het interventiedossier wordt gereguleerd door de Codex over het welzijn op het werk boek III, titel 3.
Zo weet je binnen het half uur welke aspecten van de brandwetgeving reeds in lijn zijn en welke nog aandacht nodig hebben.
We helpen je ook om prioriteiten stellen: welke aspecten verdienen onmiddellijke aandacht, welke gevaren zijn er en welke stappen kunnen ondernomen worden.