Het evacuatieplan en signalisatie

Een goede voorbereiding kan levens redden.

evacuatieplan

Er zijn heel wat verplichtingen omtrent brandpreventie op de arbeidsplaatsen. De brandbestrijdingsdienst, het brandpreventiedossier en ook de evacuatieplannen zijn enkele voorbeelden van maatregelen die bijdragen aan een veiligere werkplek.

In deze blog gaan we verder in op de evacuatieplannen en de bijbehorende signalisatie.

Preventiemaatregelen

Inhoudsopgave

Een evacuatieplan maakt deel uit van het bredere kader van preventiemaatregelen. Het dient om schade en risico’s voor werknemers en bezoekers te beperken in het geval van een brand of andere noodsituaties. Noodsituaties komen onverwachts en het verloop ervan is onvoorspelbaar. Daarom is het essentieel goed voorbereid te zijn.

Voordat een evacuatieplan wordt opgesteld, moeten bedrijven de risico’s op brand en andere calamiteiten grondig analyseren. Dit kan bijvoorbeeld via een risicoanalyse waarbij potentiële brandhaarden, vluchtroutes en risico’s zoals gevaarlijke stoffen in kaart worden gebracht. Maatregelen zoals het vervangen van ontvlambare stoffen door minder gevaarlijke alternatieven of het beperken van de hoeveelheid opgeslagen brandbare materialen, reduceren de risico’s of beperken de potentiële schade.

Desondanks zal er altijd een restrisico bestaan. Brandveiligheid gaat immers niet alleen over preventie, maar ook over een snelle en efficiënte reactie op een calamiteit. Indien een noodsituatie zich voordoet, moeten werknemers en bezoekers snel en efficiënt kunnen evacueren. Daarom is een evacuatieplan én een correcte signalisatie verplicht voor iedere werkgever en het kan levensreddend zijn.

Opstellen evacuatieplannen

Een evacuatieplan moet zorgvuldig worden opgesteld in overleg met de interne preventieadviseur en wordt tevens ter revisie en inspraak aangeboden aan  het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.

De basis voor de plannen zijn de plattegronden van het gebouw. Daarop moeten minstens de volgende zaken worden aangeduid:

Daarnaast is het belangrijk dat per verdieping een evacuatieplan wordt opgesteld en opgehangen. Dit plan moet duidelijk zichtbaar zijn, bijvoorbeeld bij de ingang van het gebouw en op strategische punten per verdieping. Bij een daadwerkelijke evacuatie kan elke seconde het verschil maken, dus een duidelijke en gedetailleerde plattegrond is onmisbaar.

Hulp nodig bij de opmaak

van een evacuatieplan of signalisatiestudie?

Signalisatie

Naast het evacuatieplan is goede signalisatie een belangrijk onderdeel van een veilige evacuatie. Zonder heldere en duidelijke aanwijzingen kan paniek ontstaan, wat een ordelijke evacuatie bemoeilijkt. In noodsituaties moeten werknemers snel kunnen weten welke richting ze op moeten gaan en waar de nooduitgangen zich bevinden.

Sinds 2019 is er een nieuwe norm NEN-EN-ISO 7010:2019 die voorschrijft welke pictorgrammen gebruikt moeten worden.

Deze herziening omvat alle eerdere corrigenda, evenals waterveiligheidsborden en strandveiligheidsvlaggen die eerder zijn gespecificeerd in (de nu ingetrokken) ISO 20712.

Praktische training

Het opstellen van de evacuatieplannen en het voorzien van duidelijke pictogrammen zijn in orde, goed zo! Nu kan je ook je werknemers voorbereiden op een noodsituatie.

Een jaarlijkse evacuatieoefening helpt hen om vertrouwd te raken met het evacuatieplan, en maakt eventuele knelpunten in de vluchtroutes of signalisatie zichtbaar. Om deze oefening nog realistischer te maken, kun je overwegen om een nooduitgang te blokkeren, de verlichting uit te schakelen of een bewusteloos ‘slachtoffer’ ergens te positioneren. Dit zorgt ervoor dat je werknemers goed voorbereid zijn voor een echte noodsituatie.

Daarnaast kunnen werknemers deelnemen aan opleidingen voor het gebruik van kleine blusmiddelen om een beginnende brand effectief te bestrijden. Zonder de juiste kennis hebben brandblussers weinig nut en blijven ze ongebruikt staan. Ook een EHBO-gecertificeerde bedrijfshulpverlener kan een cruciale rol spelen en levens redden tijdens noodsituaties.

Ben je even de weg kwijt op je evacuatieplan, en heb je onze hulp nodig? Of wil je jouw werknemers graag een degelijke EHBO– of brandbestrijdingsopleiding aanbieden?
Contacteer ons dan vrijblijvend!

Op zoek naar duidelijkheid?

Prevom heeft de expertise die u zoekt.
Wij informeren u graag over de mogelijkheden!