Prevom: jouw partner in milieu-
administratie

Prevom: jouw partner in milieuadministratie

milieu administratie, laptop met post-it's

Administratieve verplichtingen van milieu-
administratie:

Administratieve verplichtingen van milieuadministratie:

milieuadministratie, papieren met paperclip

Ontzorgen van onze klanten

Binnen Prevom beseffen we dat bedrijven het vaak zodanig druk hebben waardoor andere wettelijke verplichtingen zoals milieuadministratie vaak op de achtergrond belanden, uit ervaring weten we dat dit vaak ook de administratieve milieuverplichtingen zijn.  Wij kunnen voor jou deze verplichte milieuadministratie opnemen, zodat deze voor de verplichte termijn ingediend kunnen worden.
Zowel vergunde als niet vergunde bedrijven moeten voldoen aan de milieuwetgeving die voor hen van toepassing is. We kunnen in beide gevallen met ons ervaren team jouw bedrijf ontzorgen van de verplichtingen en een dynamisch milieubeheersysteem met de nodige documenten opzetten, specifiek op maat van het bedrijf en met een efficiënte gegevensinzameling.

milieuscan

Controle van milieuadministratie door de overheid

De overheid heeft de verplichting en bevoegdheid om controles uit te voeren bij diverse bedrijven, zij controleren of alle verplichte milieuvoorwaarden nageleefd worden volgens de geldende milieuwetgeving. Zij zullen bijvoorbeeld controles uitoefenen op de volledigheid van de omgevingsvergunning en of deze strookt met de werkelijkheid.
Deze controles kunnen zonder aanleiding gebeuren, alsook naar aanleiding van klachten.

Indien een controleur zich aanbiedt in uw bedrijf, dan ben je verplicht deze persoon binnen te laten en alle informatie te verschaffen die gevraagd wordt. Zij mogen controles uitvoeren op de milieuadministratie, stalen nemen, foto’s maken, metingen uitvoeren, etc. Nadien kunnen zij een aanmaning of PV opmaken.
Belangrijk bij het ontvangen van een aanmaning en/of proces-verbaal of na een incident is dat men nauw samenwerkt met de toezichthoudende overheid en alle externe betrokken partijen.

Wij kunnen jouw bedrijf bijstaan met:

Het doel van een milieuscan is om mogelijke milieugevolgen te identificeren, zoals vervuiling van water, lucht of bodem, en om te kijken hoe deze gevolgen geminimaliseerd of voorkomen kunnen worden.

Tijdens een milieuscan worden verschillende aspecten bekeken, zoals energieverbruik, afvalproductie, gebruik van grondstoffen en uitstoot van schadelijke stoffen. Het resultaat van de scan helpt bedrijven of organisaties om milieuvriendelijke keuzes te maken, wet- en regelgeving na te leven en bij te dragen aan duurzaamheid. Samengevat biedt een milieuscan inzicht in de ecologische voetafdruk van een activiteit en stelt het maatregelen voor om negatieve effecten te beperken.
ISO 14001 certificaat
FAQ

Frequent gestelde vragen milieuadministratie (FAQ)

Milieuadministratie verwijst naar de gestructureerde registratie en het beheer van milieugegevens binnen een bedrijf of organisatie. Het omvat het bijhouden van gegevens over afvalbeheer, emissies, energieverbruik, CO2-uitstoot, opslag gevaarlijke stoffen en naleving van de milieuwetgeving. Het doel is om de milieuprestaties te monitoren en te rapporteren en ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan alle wettelijke eisen.

Milieuadministratie is belangrijk omdat het bedrijven helpt om

  • te voldoen aan milieuwetgeving 
  • de milieuvergunning actueel te houden
  • de milieu-impact van de activiteiten te beoordelen
  • efficiëntiemaatregelen te identificeren die kostenbesparend en duurzaam zijn.
  • verantwoordingsplicht te kunnen afleggen naar stakeholders, zoals overheden, klanten en investeerders, vooral in het kader van duurzaamheid

Afhankelijk van de sector en wettelijke vereisten dienen verschillende gegevens door de milieucördinator te worden vastgelegd

  • Afval: type, hoeveelheid, transport en verwerking
  • Energie: elektriciteit, gas en brandstoffen
  • Water: bron, verbruik, emissies, zuivering en afvoer
  • Lucht: CO2-uitstoot, SO2, NOx en andere schadelijke stoffen
  • Gevaarlijke stoffen: hoeveelheid, eigenschappen, opslag en afvoer
  • Vergunningen: gegevens mbt tot activiteiten, vermogen en hoeveelheid

De verantwoordelijkheid voor het bijhouden van de milieuadministratie verschilt naargelang de omvang en de organisatievorm van het bedrijf. Vaak wordt deze taak toevertrouwd aan een milieucoördinator, een HSE-manager (Health, Safety and Environment) of een andere interne medewerker. In sommige gevallen wordt een extern adviesbureau ingehuurd om de milieuadministratie te verzorgen en de rapporten op te stellen.

Voor het opzetten van een effectieve milieuadministratie, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Identificeer alle milieuaspecten die relevant zijn voor je bedrijf, zoals energieverbruik, afvalbeheer en emissies.
  2. Zorg dat de milieuvergunning op regelmatige basis geëvalueerd en – indien nodig –  geregulariseerd wordt
  3. Breng de wettelijke verplichtingen in kaart en zorg dat je eraan voldoet
  4. Rol een systeem uit voor het verzamelen en registreren van relevante milieugegevens met behulp van software of spreadsheets
  5. Stel duidelijke doelen en KPI’s vast om je milieuprestaties te meten en te verbeteren.
  6. Voer regelmatig interne controles uit om de nauwkeurigheid van de administratie te waarborgen en verbeteringen door te voeren.

Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is duurzaamheid niet langer een optie, maar een verplichting voor grote bedrijven. Sinds kort moeten zij actief rapporteren over hun duurzaamheidsactiviteiten.

Voor kleine en middelgrote bedrijven (KMO’s) zijn vereenvoudigde European Sustainability Reporting Standards (ESRS) in de maak, specifiek afgestemd op hun behoeften en met als doel de verduurzaming van de KMO-sector. Eén van de sleutelcomponenten hierbij is de Voluntary Small Medium Enterprise richtlijn (VSME). Duurzaamheidsrapporteringen helpen bedrijven dus om transparant te zijn over hun impact op mens en milieu. Een betrouwbare milieuadministratie beheert door een milieucoördinator is noodzakelijk om deze rapporteringen te onderbouwen.

Het niet bijhouden van milieuadministratie kan leiden tot:

  • Boetes en sancties van de overheid wegens het niet voldoen aan milieuwetgeving
  • Verlies van vergunningen wat kan leiden tot stillegging van bedrijfsactiviteiten
  • Schade aan de reputatie van het bedrijf, vooral als klanten of investeerders veel waarde hechten aan duurzaamheid en naleving van milieuwetten
  • Schade aan het milieu door het niet opvolgen van emissiemeetwaarden, wat kan resulteren in langdurige ecologische gevolgen en hoge kosten voor herstelmaatregelen.
  • Risico op onveilige situaties door gebrek aan inzicht in het gebruik en beheer van gevaarlijke stoffen of afval

Afhankelijk van de aard van de overtreding op de milieuwetgeving zal de toezichthoudende overheid op gepaste wijze reageren.

  • Raadgeving – Bij vaststelling dat een inbreuk of misdrijf dreigt gepleegd te worden, wordt raadgeving overgemaakt om een toekomstige schending te voorkomen (preventief). 
  • Aanmaning – Bij een aanmaning zal de toezichthoudende overheid meestal een overzicht bezorgen met wat er moet gebeuren tegen een bepaalde datum. Indien de datum niet haalbaar is, dient u een (onderbouwd) actieplan te voorzien om de punten alsnog weg te werken.
  • Verslag van vaststelling – Wanneer een milieu-inbreuk wordt vastgesteld, wordt deze neergeschreven in een verslag van vaststelling en overgemaakt aan de afdeling Handhaving. Milieu-inbreuken worden bestuurlijk (geldboete) vervolgd. Er wordt gelijktijdig ook een actieplan gevraagd via bestuurlijke maatregelen.
  • Proces-verbaal – In het geval van een milieumisdrijf zal een proces-verbaal opgemaakt worden en overgedragen worden aan de Procureur des Konings. Milieumisdrijven kunnen zowel strafrechterlijk (rechtbank) als bestuurlijk (geldboete) vervolgd worden. Ook hier gelden bestuurlijke maatregelen om herstel te garanderen.

In het geval van een incident, zoals het lekken van een opslagtank of een ongewenste lozing, is het cruciaal om snel te reageren. Dit betekent dat er onmiddellijk actie ondernomen moet worden, zoals het waarschuwen van hulpdiensten (indien nodig) en het nemen van maatregelen om de verontreiniging te bedwingen en te beheersen.

Indien van toepassing moet de betrokken waterzuiveringsinstallatie op de hoogte worden gebracht, evenals derden die mogelijk nadelige gevolgen kunnen ondervinden. Tenslotte dient het voorval te worden gemeld bij de bevoegde instantie. Prevom kan deze communicatie voor jou verzorgen en ook de administratieve afhandeling van de gevolgen op zich nemen.

Duurzaamheidsrapportage, milieucoördinatie

Ontdek de mogelijkheden.

Vul dit formulier in en wij contacteren u zo snel mogelijk.