Preventiebeleid

Een veilige en gezonde werkomgeving is essentieel voor het welzijn van je medewerkers én voor het succes van je bedrijf.
Bedrijven zijn daarom verplicht om een preventiebeleid op te zetten dat werkgerelateerde risico’s minimaliseert en de gezondheid
en veiligheid van werknemers waarborgt. Hier komt de interne preventieadviseur in beeld.

Wat doet een interne preventieadviseur?

Een preventieadviseur is een expert binnen je organisatie die verantwoordelijk is voor het bevorderen van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer en het toepassen van de welzijnswet. Hij of zij:

  • Identificeert potentiële risico’s binnen de werkomgeving en assisteert bij het opstellen van (taak-) risicoanalyses.
  • Ondersteunt bij de implementatie van het globaal preventieplan (GPP) en het opstellen van het jaaractieplan (JAP).
  • Geeft advies over veiligheid en gezondheid bij het ontwerp van werkplekken, machines en werkprocessen.
  • Organiseert interne opleidingen en sensibiliseringscampagnes rond veilig werken.
  • Doet inspecties en controleert of de veiligheidsmaatregelen & preventiemaatregelen worden nageleefd.
  • Assisteert/adviseert bij het onthaal van nieuwe medewerkers op het gebied van veiligheid en preventie.
preventieadviseur
preventieadviseur in magazijn

Wanneer ben je verplicht een preventieadviseur aan te stellen?

Volgens de Belgische welzijnswetgeving is elke werkgever/onderneming verplicht om minstens één preventieadviseur te hebben, ongeacht de omvang van de onderneming. De exacte invulling van de functie is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de specifieke risico’s van de sector waarin je actief bent:

  • Onderneming met minder dan 20 werknemers: de werkgever zelf kan de rol van preventieadviseur op zich nemen, op voorwaarde dat hij of zij een basisopleiding heeft gevolgd en voldoet aan de wettelijke vereisten.
  • Onderneming met 20 tot 50 werknemers: de preventieadviseur kan een interne medewerker zijn die naast zijn gewone functie de taak van preventieadviseur uitvoert. Deze persoon moet echter wel de nodige opleiding hebben.
  • Meer dan 50 werknemers: bij een grote onderneming is het verplicht om een interne preventiedienst op te zetten met een gekwalificeerde preventieadviseur niveau 1 of 2, afhankelijk van de specifieke risico’s van de activiteiten.

Wat doet Prevom voor een beter preventiebeleid?

Stap 1:
uitvoeren safety scan
waarbij het veiligheidsbeleid geauditeerd wordt

Prevom maakt een diepgaande analyse van de huidige situatie op vlak van veiligheid binnen jouw organisatie.

Prevom maakt een diepgaande analyse van de huidige situatie op vlak van veiligheid binnen uw organisatie.

Stap 2:
opmaak globaal preventieplan (GPP) en opstellen jaaractieplan (JAP)

De geïdentificeerde aandachtspunten worden omgezet in een concrete geplande campagne:
er worden doelen gesteld voor een verbeterd preventiebeleid op zowel korte als langere termijn.

De geïdentificeerde aandachtspunten worden omgezet in een concrete geplande campagne:
er worden doelen gesteld op zowel korte als lange termijn.

Stap 3:
Proactieve ondersteuning voor het uitwerken van het veiligheidsbeleid

Prevom biedt actieve ondersteuning bij de toepassing en het onderhoud van het preventiebeleid binnen jouw bedrijf.

Waarom kiezen voor onze expertise?

Het opzetten en onderhouden van een efficiënt preventiebeleid & collectieve preventiemaatregelen vraagt om expertise, ervaring en een doorgedreven kennis van de actuele wetgeving. Niet elk bedrijf beschikt echter over een interne preventieadviseur met de juiste vaardigheden of tijd om deze belangrijke taak op zich te nemen. Hier komen wij in beeld. Wij bieden:

  • Tijdelijke of langdurige ondersteuning: heb je geen interne preventieadviseur of extra ondersteuning nodig? Onze consultants springen in om jou te begeleiden en te adviseren op het vlak van veiligheid en welzijn.
  • Begeleiding bij risico analyses: onze specialisten helpen je bij het identificeren en beoordelen van potentiële gevaren op de werkvloer.
  • Audit en advies: we voeren diepgaande audits uit van jouw huidige preventiebeleid en zorgen voor concrete, haalbare verbeteringen op het huidig beleid.
  • Opstellen van preventieplannen: we helpen je bij het opstellen van een globaal preventieplan en een jaaractieplan, volledig in lijn met de wetgeving.

Onze ervaren consultants hebben een bewezen track record in diverse sectoren, van KMO’s tot grote bedrijven. Wij begrijpen dat geen enkel bedrijf hetzelfde is en bieden daarom oplossingen op maat die passen bij de specifieke noden van jouw organisatie. Door samen te werken met ons, zorg je ervoor dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen, maar bovenal dat jouw medewerkers kunnen werken in een veilige en gezonde omgeving.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het uitbouwen van een doeltreffend en duurzaam preventiebeleid. Want met Prevom ben je altijd een stap voor op risico’s en gevaren.

preventieadviseur met clipboard
FAQ

Frequent gestelde vragen - preventiebeleid

Een preventiebeleid is een geheel van maatregelen en acties die door een werkgever worden genomen om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van het personeel op de werkplek te waarborgen. Het is gericht op het voorkomen van arbeidsongevallen, beroepsziekten en andere risico’s op het werk. In België wordt dit beleid geregeld door de Welzijnswet van 4 augustus 1996.

Ja, het opstellen van een preventiebeleid is wettelijk verplicht voor alle werkgevers in België, ongeacht de grootte van het bedrijf. De Welzijnswet verplicht werkgevers om een beleid te voeren dat gericht is op het beschermen van de veiligheid en gezondheid van werknemers, ondersteund door een dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS).

Het dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS) is een systematische aanpak van het beheersen van risico’s op de werkplek. Dit systeem omvat:

  1. Risicoanalyse van arbeidsomstandigheden.
  2. Het opstellen en uitvoeren van een globaal preventieplan en een jaarlijks actieplan.
  3. Regelmatige evaluatie en aanpassing van preventiemaatregelen.
  4. Het betrekken van werknemers bij het identificeren van risico’s en het uitwerken van maatregelen.

Het globaal preventieplan is een verplicht document waarin de werkgever de strategische doelstellingen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers voor de komende 5 jaar. Dit plan omvat:

  • De resultaten van de risicoanalyse.
  • Prioritaire preventiemaatregelen.
  • De middelen (zowel financieel, materieel als organisatorisch) die worden ingezet om de risico’s te verminderen.
  • Het is aangeraden om het GPP op regelmatige basis (bijvoorbeeld jaarlijks n.a.v. de evaluatie van het JAP) te evalueren en actualiseren.

Het jaarlijks actieplan of jaaractieplan (JAP) is een verplicht document dat voortvloeit uit het globaal preventieplan. Het JAP beschrijft de concrete acties die in het komende jaar genomen worden om de in het GPP gestelde doelen te realiseren. Dit omvat specifieke maatregelen voor het voorkomen van ongevallen, het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het verminderen van risico’s.

  • Prioritaire doelstellingen en preventiemaatregelen van het volgende dienstjaar
  • Wederom de middelen hoe deze doelstellingen bereikt dienen te worden
  • Bepaling van verantwoordelijkheden van de betrokken personen
  • De aanpassingen aan het GPP

 

De werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het preventiebeleid. Hij of zij moet dit doen in samenwerking met de interne of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW). In sommige gevallen wordt de IDPBW ook aangevuld met externe consultants i.k.v. bepaalde specifieke expertise. 

In ondernemingen met een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW), moet ook het Comité worden geraadpleegd en betrokken bij de uitwerking van het beleid.

Een preventieadviseur ondersteunt de werkgever bij de ontwikkeling, uitvoering en opvolging van het preventiebeleid. De preventieadviseur voert onder andere risicoanalyses uit, stelt preventiemaatregelen voor en informeert de werkgever over de (wijzigende) wetgeving.

Het preventiebeleid, waarvan het jaarlijks actieplan deel uitmaakt, moet jaarlijks worden geëvalueerd. Dit zorgt ervoor dat het beleid up-to-date blijft en effectief inspeelt op nieuwe of veranderde risico’s binnen het bedrijf.

De preventiedienst dient maandverslagen, kwartaalverslagen en een jaarverslag op te stellen waaruit een tussentijdse evaluatie blijkt.

Als een werkgever het preventiebeleid niet naleeft, kan dit leiden tot:

  • Administratieve boetes of strafrechtelijke sancties opgelegd door de arbeidsinspectie.
  • Een mogelijke stillegging van de activiteiten bij ernstige veiligheidsrisico’s.
  • Burgerlijke aansprakelijkheid bij arbeidsongevallen of beroepsziekten door nalatigheid.
  • Schade aan de reputatie van het bedrijf en verlies van vertrouwen van werknemers.

Ja, ook een werkgever met weinig werknemers moet een preventiebeleid hebben. Volgens de Belgische welzijnswetgeving is elk bedrijf met medewerkers, ongeacht de grootte, verplicht om maatregelen te nemen om de veiligheid en het welzijn van werknemers op het werk te waarborgen. Dit betekent dat ook kleine bedrijven een preventiebeleid moeten opstellen en uitvoeren.

 

Werknemers spelen een actieve rol in het preventiebeleid door:

  • Deel te nemen aan de risicoanalyse en het voorstellen van preventiemaatregelen.
  • Te communiceren met de preventieadviseur en het CPBW (indien aanwezig).
  • Naleving van veiligheidsinstructies en actief bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.
    De Belgische wetgeving moedigt een participatieve benadering aan, waarbij werknemers inspraak hebben in het veiligheidsbeleid.

Het CPBW is een comité dat in ondernemingen met 50 werknemers of meer moet worden opgericht. Het CPBW bestaat uit vertegenwoordigers van de werkgever en de werknemers aangevuld met de preventieadviseur als secretaris. Het CPBW heeft als taak om:

  • Te adviseren over het preventiebeleid.
  • Arbeidsomstandigheden en welzijn op het werk te bespreken.
  • Naleving van de welzijnswetgeving op te volgen.
  • Problemen rond veiligheid en gezondheid op de werkvloer op te lossen.

Het preventiebeleid moet alle risico’s identificeren en beheersen die een impact kunnen hebben op de veiligheid en het welzijn van werknemers, zoals:

  • Fysieke risico’s: zoals vallen, struikelen, en het gebruik van machines.
  • Chemische risico’s: blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
  • Psychosociale risico’s: zoals stress, burn-out en pesten op het werk.
  • Ergonomische risico’s: zoals slechte werkhoudingen en repetitieve taken.
  • Biologische risico’s: blootstelling aan virussen, bacteriën of andere biologische agentia.
 

In geval van een arbeidsongeval moet de werkgever:

  • Onmiddellijk de nodige hulp bieden aan de betrokken werknemer(s) mits inachtname van diens eigen veiligheid.
  • Het ongeval onderzoeken en documenteren om de oorzaak vast te stellen en herhaling te voorkomen.
  • Het ongeval melden bij de verzekeringsmaatschappij en, in ernstige gevallen, bij de arbeidsinspectie.
  • Preventiemaatregelen herzien en indien nodig aanpassen om gelijkaardige ongevallen te voorkomen.
Prevom zaakvoerder die speech geeft, opleidingscentrum

Ontdek de mogelijkheden.

Vul dit formulier in en wij contacteren je zo snel mogelijk.